OCR sæsonen står for døren

OCR Sæsonen står for døren.

Hvordan kommer man bedst fra start?

OCR Sæsonen er skudt igang og de første af mange løb er allerede åben for tilmelding, men hvad gør man som ny i denne verden af mudder, pigtråd, vand, højder og ja… listen er lang. Hvordan kommer man nogenlunde godt fra start?

Vi, hos OCR Danmark, har sat os ned for at lave en liste over de ting vi finder nødvendige at pakke til et løb og hvad vi selv spiser før, under og efter et løb.

RACEDAY!

En race day morgen ser altid ens ud for mig. Jeg har de samme rutiner, jeg spiser det samme og jeg drikker det samme. Jeg syntes at have fundet det der virker for mig, for andre er det andre ting der dur. Jeg har med denne guide givet et lille indblik i min raceday for at komme jeres spørgsmål til livs og måske også inspirere andre, som endnu ikke helt har fundet opskriften på hvordan de bedst kommer fra start.

Morgenmad

Morgenmad

Om du er til den store skål frugt, snegl fra bageren eller havregryn, er det vigtigeste at du får noget energi i kroppen.

Der skal helt sikkert en god morgenmad til at komme godt fra start. Jeg løber oftest i de tidlige heats så morgenmaden er essentiel for mig, ellers har jeg ikke energi nok til mit race. Jeg spiser et brød jeg laver på panden, bestående af havregryn blandet med æggehvider. Det er næsten underordnet hvad jeg putter på, men jeg spiser helst kylling, da det er let fordøjeligt og derfor ikke ligger i maven for længe. En lille skål yoghurt med blåbær og en stor kop kaffe. Dette er min opskrift på den perfekte Race morgenmad, men for andre er der noget helt andet der virker, det er en personlig sag at finde ud af hvordan man bedst forplanter sin energi i form af mad.

Lige før start

Omkring 20-30 min. før start drikker jeg gerne en energi drik eller spiser en gel. Jeg undgår helst at spise noget tungt så tæt på mit heat, da det ikke er helt unormalt at man i en presset situation, kan få et kedeligt gensyn med det man har spist. Nogen har en gel med på turen. Det kan i visse tilfælde være bøvlet at have med, da der er set eksempler på at det er tapet fast til arme og lår, andre har dem i lommen, men der kan man risikere at de falder ud.

Racegear

Hvad SKAL jeg huske. (Pakkeliste)

Jeg har en liste jeg pakker til hvert løb. Normalt ligger jeg alt frem på gulvet og tjekker listen af, for der er ikke noget mere øv end at have glemt sin ene sko, et håndklæde eller puls ur. Alt hvad jeg har med er baseret på mine præferencer og jeg har prøvet at skitsere hvilke valg man kan tage og hvilke overvejelser man skal gøre sig ved hvert valg.

 • Sko:

Der er rigtig mange forskellige typer sko på markedet, og der er lige så mange meninger som der er forskellige sko. Vi tester løbene de nyeste modeller, læs med her for at finde netop den sko som passer dig: GEAR Sektionen.

 • Strømper

Ankel eller kompression? Det er et godt spørgsmål. Jeg løber helst selv i ankelstrømper, mens andre sværger til kompressions strømper. De er også ganske fine og er med til at forhindre kramper, bla. hvis man lige har været i koldt vand og efterfølgende sætter benene under stort pres, så er det ikke uhørt at kramperne kan vælte selv den bedste OCR løber

 • Løbe tights/kompression

Selv løber jeg i lange tights. Jeg kan godt lide dem med kompression, samtidig syntes jeg også at de hjælper med at skåne mine knæ når jeg kravler. Der er mange der løber i korte tights, nogle altid i 3/4 tights, så det er smag og behag, prøv dig frem.

 • Indershorts 

Det er meget individuelt, og efter min observation også meget sæson præget. I de varme måneder har jeg så lidt som muligt på og løber gerne kun i mine tights, men lige så snart det begynder at blive koldt tager jeg et par tætsiddende løbeunderbukser på, eller shorts udover, det afhænger af hvad løbet byder på.

 • Shorts

Nogle løbere kan godt lide at have shorts uden på deres løbe tights, primært fordi de har lommer, til lige at have lidt energi med til turen eller et sted til handsker hvis man ikke har en handske dag. Hvis du vælger at løbe i shorts vil jeg anbefale at du løber i et par lette shorts som badeshorts.

 • Kompressions trøje

Ja, som du nok allerede har gættet er det noget jeg bruger, jeg er meget glad for alt med kompression. Igen bruger jeg lange ærmer da jeg syntes det beskytter mine arme, korte ærmer er dog ikke ad vejen en varm sommer dag. Jeg har flere forskellige jeg bruger alt efter om det er koldt eller varmt i vejret. Jeg har en der afleder varme fra kroppen når det er varmt og en der holder på varmen når det er koldt og vådt. Man kan også sagtens løbe helt uden, og det er der rigtig mange der gør.

 • Løbetrøje

I forhold til valg af løbetrøje er det igen vigtig at vælge lette stof typer, der ikke suger for meget vand. Selv bruger jeg løbe trøje ud over min kompressions trøje.

 • Handsker

Den evige diskussion, skal, skal ikke… Og hvis ja, hvilken handske skal man så vælge? Den er svær, selv bruger jeg aldrig handsker. Der bliver eksperimenteret meget med det hos mange OCR løbere og meningerne er delte, men som alt andet er det en personlig præference.

 • Affalds poser 

Jeg har altid en rulle gennemsigtige affalds poser med til alt mit våde og beskidte tøj. Jeg pakker altid ekstra hvis det skulle vise sig at der er hul i posen eller andre har glemt…. Så slipper man også for mudder i bagagerummet.

 • Førstehjælp/skadeforebyggelse

Jeg vægter skadeforebyggelse meget højt og bruger den nødvendige tid på at varme op, både ved hjælp af opvarmningsrutiner, men også med massage. Her kan jeg anbefale en skumrulle både før og efter løb.

 • Pre-race energi

Gel, Redbull, druesukker ja listen kan blive meget lang, det vigtigeste er bare at man får lidt indenbords kort før løb så det kan bruges på ruten.

 • Vand

Der er for det meste altid vand til løbene, så med vand mener jeg at det er en god idé at medbringe noget man kan skylle sig i, for ikke alle løb har badefaciliteter til rådighed.

 • Håndklæde

Det er ikke uhørt at man er våd efter et OCR løb, så håndklæde er kun noget man glemmer én gang.

 • Skiftetøj

Medbring altid et fuldt sæt skifte tøj, og gerne noget varmt. Ligger løbet i den tidlige eller sene ende af sæsonen kan det være en kold fornøjelse.

 • Post-race energi

Der er en teori om at man kan tillade sig at spise næsten hvad som helst efter man har løbet, det kommer an på hvem man er vil jeg mene. Forestil dig at kroppen suger ALT til sig den kan efter et løb, så er hamburgere og cola ikke den bedste løsning. Vores kost og ernærings skribent Mathilde Melton Mølby skriver således –

Det er vigtigt at indtage mad efter et løb, da man allerede her påbegynder at genopfylde glykogendepoterne samt genopbygge muskelprotein og reparere de beskadigede muskler. Man taler om “det åbne vindue” som er tiden umiddelbart efter et løb, hvor man har bedst mulighed for at igangsætte ovenfornævnte processer. Diverse eksperter er dog langt fra enige om, hvor bredt, dette tidsrum spænder. Dog anbefaler langt de fleste at det optimale er at indtage et restitutionsmåltid indenfor 20-40 minutter efter et løb. Det bedste er lidt hurtige kulhydrater eksempelvis i form af en banan, lidt rosiner eller lignende (som ofte udleveres ved målstregen til et løb) og derudover lidt proteiner (en shake, en bar eller lignende) for at kickstarte genopbygningen af muskelproteinerne.

Kulhydrater

Her til sidst

Jeg ved at det kan virke af meget at skulle pakke, men det er altid helt op til en selv hvor meget man vil hive med. Jeg mener personligt at det er bedre at pakke for meget og have ting i overskud, end at stå og mangle noget. Det er nu op til dig at gøre dig dine egne erfaringer. Er du ny i OCR verdenen så skal du have et kæmpe VELKOMMEN med på vejen, på med det gode humør, gå efter medaljen og gør dig fortjent til æren.

About The Author

Passioneret OCR løber og grej nørd. Jeg anmelder OCR løb og tester OCR relateret udstyr.