Opbygningsperioden

Kære alle

Så er jeg tilbage på bloggen. Denne gang vil jeg fortælle om mine periodeskift i formperioderne. I mit tidligere blogindlæg har jeg fortalt om grundformsperioden, og da sæsonen begynder at nærme sig, er det tid til at tænke over, hvornår skiftet til opbygningsperioden skal sættes iværk. For mit eget vedkommende synes jeg ikke, at skiftet er let. Et periodeskift kræver fokus og planlægning, og du skal være klar mentalt til at ændre intensiteten i din træning. Når en ny periode påbegyndes, laver jeg et glidende skift, forstået på den måde, at jeg ikke ændrer hele min træning fra den ene dag til den anden. Træningen bliver derimod ændret gradvist i ugerne op til skiftet, og jeg begynder at arbejde med den nye intensitet.
Dette gør jeg af to følgende grunde;

  1. Når du øger intensiteten, så øger du samtidigt belastningen på kroppen.
  2. Fokus kræves mentalt, når du ændrer intensiteten.

Øgning af intensitet

Vi starter med at se nærmere på det første råd, “øget intensitet = øget belastning”. Det der er vigtigt at forstå her er, at kroppens tilvænning skal være på plads. Når du lægger pres på kroppen, skal den være klar til en hårdere og øget belastning. Derfor anbefaler jeg, at du i 2-3 uger arbejder med at lave et “glidende skift”, hvor du – afhængigt af dit ugentlige antal træningspas – laver et par træningspas med øget intensitet hver uge.

Mentalt Fokus

I forbindelse med at intensiteten ændres, kræver det mentalt fokus under dine træningspas. I grundformsperioden ligger fokus på mængden, hvilket jeg ser som værende den afslappende periode. Nu skal der intensitet ind i træningen – uanset om du arbejder med pulszoner eller kilometertider. Der skal være en plan for dine intervaller, og planen skal selvfølgelig overholdes. Det en rigtig god ide, at kunne finde sine testresultater frem, samt se på kilometertider fra grundformsperioden. Udfra disse resultater kan du nu lægge en plan for dine fremtidige træningspas og sørge for, at din intensitet er øget. Det du skal være opmærksom på er, at du stadig laver dine testdage og ser, at din øget intensitet i træningen har givet resultat, og du nu er godt på vej mod din topform.
Mentalt arbejder jeg anderledes, når jeg er i opbygningsperioden. Det jeg ser som en udfordring er, at du skal tilvænne dig mentalt til at arbejde med en højere intensitet. Du skal for at sige det lige ud: “lære at æde din egen lort”, når du laver din intervaltræning.

Jeg håber, at du finder mine blogindlæg inspirerende samt brugbare i din egen personlige træning. Du er fortsat meget velkommen til at skrive spørgsmål og kommentarer til mine indlæg. Du kan desuden skrive, hvis der er emner, som du ønsker bliver taget op her på bloggen eller ønsker min vurdering.
Næste blogindlæg vil omhandle (min egen) styrke- og skadesforebyggende træning.

Vi smadrer hele lortet

/ Anders Poul

About The Author