Resultatorienterede træningsmetoder

Kære alle OCRacers.

Velkommen til min blog her på siden.

Jeg glæder mig meget til at komme i gang med bloggen, og kunne skrive om min træning op mod de kommende races i 2015, og inspirere med, hvordan jeg sammensætter min træning. Jeg håber, at du vil finde inspiration i mine blogindlæg, og få endnu mere motivation til din egen personlige træning.

2015 bliver et spændende år på OCR fronten, og der er masser af races i vente. Der er nye arrangører på banen, og personligt går jeg spændt og venter på, at alle arrangører har sat datoer på deres races.

Jeg er vild med listen over races, der allerde er lagt op for 2015. Der er races, jeg endnu ikke har prøvet kræfter med, men glæder mig utrolig meget til at deltage i dem alle.

Jeg vil i mine indlæg fortælle lidt om min egen træning og mine tanker omkring, hvordan jeg bedst muligt kan få det optimale ud af mig selv via mine personlige forberedelser.

Ide til forberedelse af races:

Testdage er vigtige. Jeg gør selv brug af coopertests for at se, om min planlagte træning har haft den optimale effekt på min form. Ud fra coopertesten er det muligt at få et overblik over, hvorvidt din træning har givet dig det ønskede resultat. Såfremt dine resultater er uændret eller ikke tilfredsstillende, har du mulighed for at øge intensiteten i din træning yderligere. Testen er meget enkel; du løber uafbrudt i 12 minutter – med det ene formål, at du smadrer hele lortet! Når de 12 minutter er gået, skal distancen afmåles (HUSK GRUNDIG OPVARMNING INDEN TESTEN PÅBEGYNDES). Jeg vil anbefale, at du udfører testen på en atletikbane. Her kan du løbe på præcis samme strækning (uden naturlige forhindringer) ved hver test, og dermed har mulighed for at afmåle den tilbagelagte distance. Du kan desuden efterfølgende finde/udregne dit kondital, og dermed opsætte nye målsætninger for dig selv i forbindelse med din træning.
Dette er en ide til din forberedelse, og samtidig en mulighed for at skabe sig et overblik over din personlige udvikling.

Periodisering af træning:

Her i vinterperioden, hvor der ikke er en booket kalender med races, er det optimalt at arbejde med at få opbygget sin grundform. Dette er på baggrund af, at de fleste races ligger fra start april til slut oktober. Det er derfor hensigtsmæssigt at nedtrappe intensiteten i sin træning. Grundformen skal ses som bunden af et korthus; jo bredere du bygger bunden, desto højere kan korthuset blive, når du optrapper din træning i de efterfølgende perioder.
Grundformen opbygges ved mængde og lav intensitet. Der er dog stor forskel på, hvad der er den rigtige mængde, for henholdsvis en uerfaren og en erfaren løber. Så hvis du vil benytte denne metode til at opbygge din grundform, så er den rigtige vejledning altafgørende. Alt for mange løbere får skader. Ofte er det overbelastning – grundet for hurtig optrapning af mængde og intensitet -, der resulterer i disse skader.

I de komme indlæg vil jeg uddybe min egen træning og give råd og vejledning i, hvordan man evt. kan forberede sig til de kommende races i 2015. Jeg vil bl.a fortælle om, hvilke intervaller jeg selv gør brug af samt vise mine testresultater, så man kan se niveauet for podieplacering.

Du er meget velkommen til at kommentere eller stille spørgsmål til mine blogindlæg. Håber vi ses på startstregen.

Alt det bedste

/ Anders Poul

About The Author